Het belang van algemene voorwaarden

Het belang van algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden. Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar waar zijn ze nu eigenlijk nuttig voor? Waarschijnlijk hebben we allemaal al wel eens blind de algemene voorwaarden goedgekeurd. “Dat ga ik toch niet allemaal lezen?” is vaak de beweegreden om ze niet te lezen. Wat voor nut hebben de algemene voorwaarden dan eigenlijk? In dit blog gaan we op zoek naar het antwoord op die vraag. 

Wat zijn algemene voorwaarden?

De meeste mensen zullen wel eens gehoord hebben van algemene voorwaarden, maar wat zijn deze voorwaarden nou eigenlijk precies? In zakelijke woorden zijn algemene voorwaarden contractuele bepalingen die een onderneming sluit met de klanten bij een overeenkomst. In kindertaal zijn het eigenlijk alle randzaken die bij een overeenkomst komen kijken. De hoofdzaken van een overeenkomst bestaan uit een prijs en een te leveren hoeveelheid. Alle overige zaken worden opgenomen in de algemene voorwaarden. Iedereen moet akkoord zijn met deze voorwaarden, of op zijn minst de mogelijkheid hebben gehad deze te lezen, anders voldoet een partij niet aan de wilsovereenstemming. 

Wat is het belang?

Algemene voorwaarden opstellen is niet verplicht, maar het is wel aan te raden. Het kan helpen met het beschermen van de onderneming tegen aansprakelijkheid. Het is mogelijk om zelf algemene voorwaarden op te stellen, maar de inhoud van de algemene voorwaarden moeten aan veel regels voldoen. Een expert zou daarbij beter kunnen helpen. Het belang van de algemene voorwaarden is een stukje risico bescherming. Zonder de algemene voorwaarden bestaat er een grijs gedeelte waarin geen afspraken zijn gemaakt. Mochten er problemen in dit spectrum voorkomen, dan verwijst de rechter naar het additionele recht. Vaak kiest een rechter de kant van een consument. Om dat te voorkomen is het belangrijk om de voorwaarden zo goed en volledig mogelijk op te stellen. Bij meer tips voor ondernemers is ondernemersadvies Enschede beschikbaar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *