Wanneer moet je overgaan tot beslag leggen
Het kan gebeuren dat je te maken krijgt met een vordering die niet wordt terugbetaald, of dat je zelf te maken krijgt met een deurwaarder als je je schulden niet betaalt. In dat geval wordt er beslag gelegd op je bezittingen en goederen, zodat er zekerheid is dat de schulden alsnog worden betaald. Het beslag leggen gebeurt echter niet gelijk. Ben je benieuwd wanneer je overgaat tot beslag leggen? In dit artikel lichten we het proces toe.
Advocaat is noodzakelijk
Als je beslag wilt leggen, heb je altijd een advocaat nodig. Deze advocaat legt vervolgens een verzoek neer bij de rechter. Voor het beslag leggen op goederen heeft een gerechtsdeurwaarder namelijk een dwangbevel nodig van de rechter. Zonder het vonnis mag een deurwaarder dus geen goederen in beslag nemen. De debiteur krijgt hiervoor een dagvaarding, een verzoek om voor de rechter te verschijnen. Om te weten hoe dit precies in zijn werk gaat, kun je je verder verdiepen in beslag leggen.
De rol van de gerechtsdeurwaarder
Wanneer je weigert je schulden af te betalen, of de schulden niet volledig afbetaalt, kan de gerechtsdeurwaarder beslag leggen op je bezittingen. Het gaat hierbij om spullen, maar ook om goederen zoals je loon, onroerende zaken en aandelen. Deze worden bevroren, zodat je er zelf niet meer bij kunt.
De gang van zaken
In de meeste gevallen worden de producten niet meegenomen bij het beslag leggen, maar het kan voorkomen dat dit wel gebeurt. De spullen gaan dan naar een opslagplaats en in dat geval zijn de kosten voor jouw rekening. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van het proces rondom beslag leggen, zo kun je je verder verdiepen in beslag leggen.
Wanneer overgaan op beslag leggen?
Beslag leggen op de goederen van de debiteur gebeurt dus wanneer iemand schulden niet of niet volledig heeft betaald. Wanneer je beslag wilt leggen, schakel je als eerste een advocaat in. De advocaat zal vervolgens via de rechter een vonnis verlenen aan een gerechtsdeurwaarder. Als gevolg mag de debiteur de producten in veel gevallen nog wel gebruiken, maar niet verkopen.