Wat zijn de regels omtrent beslaglegging?
Als een debiteur de rekeningen weigert te betalen, dan kan een deurwaarder beslag leggen op waardevolle goederen, zoals een huis of een auto, maar dit kunnen ook bankrekeningen zijn. Vaak probeert een schuldeiser onder de betalingsverplichting uit te komen. Een deurwaarder of een incasso advocaat kan goederen in beslag nemen, een incassobureau kan en mag dit helaas niet. Beslag leggen is een zeer ingrijpend iets, daarom moet er ook altijd een advocaat aanwezig zijn, zoals een incasso advocaat. Goederen beslag leggen kan soms net genoeg druk leggen bij de schuldeiser, waardoor de schuldeiser uiteindelijk toch het bedrag kan betalen. Dit herinnert de schuldeiser aan de betalingsverplichting.
Welke taken voert een incasso bedrijf uit?
Een incasso bedrijf neemt verschillende zaken zowel particulier als zakelijk. Het incasso bedrijf stuurt aanmanende brieven naar de schuldeiser. Vaak komt het voor dat de schuldeiser na de aanmaningsbrief alsnog de schuld betaald of een betalingsregeling afspreekt. Weigert de schuldeiser alsnog te betalen? Dan stuurt het incasso bedrijf een incasso advocaat of deurwaarder naar de schuldeiser. Incasso bedrijven kunnen makkelijk worden gestart en hebben eigenlijk geen wettelijke status. Grote incasso bedrijven werken regelmatig nauw samen met deurwaarders en incasso advocaten of ze hebben deze in dienst. Sommige incasso bedrijven bieden ook de mogelijkheid om de debiteurenadministratie voor een bedrijf te doen.
Faillissement inzetten als drukmiddel
Soms zijn er drastische maatregelen nodig om je geld terug te krijgen. Als eerst wordt er gekeken of er een betalingsregeling afgesproken kan worden, daarna kunnen er waardevolle goederen in beslag genomen worden, zoals elektronische apparatuur, auto’s of een huis/bedrijfspand. Het laatste incassomiddel wat ingezet kan worden is een faillissementsaanvraag. Een faillissementsaanvraag schrikt de meeste schuldeisers flink af en werkt zeer doeltreffend. De schuldeisers willen natuurlijk niet failliet gaan. Een faillissementsaanvraag wordt ingezet bij hardnekkige schuldeisers die weigeren te betalen en die jou ook niet meer als klant hebben, waardoor de situatie nog lastiger is. Vaak wordt er bij een faillissementsaanvraag een termijn ingesteld wanneer de schuldeiser het bedrag of een gedeelte van het bedrag terug moet betalen. Maar wordt het bedrag niet binnen het gestelde termijn betaald, dan wordt er een definitief faillissement aangevraagd.
Op welke spullen kan beslag gelegd worden?
Eén van de mogelijkheden die gedaan kunnen worden door een incasso advocaat of een deurwaarder is beslag leggen op je waardevolle spullen. Maar wat houdt dit precies in? Welke waardevolle spullen vallen hier precies onder? Er kan beslag gelegd worden op bankrekeningen, dus op je loon of op je uitkering als het moet. Ook kunnen je auto of je huis in beslag genomen, dit hangt natuurlijk wel van het bedrag af wat terugbetaald moet worden. Er zou zelfs ook beslag gelegd kunnen worden op het inventaris van een bedrijf of op andere spullen die van waarde zijn die bijvoorbeeld ook verkocht kunnen worden.