Welke informatie is belangrijk om te weten over rechtsbijstand?

Welke informatie is belangrijk om te weten over rechtsbijstand?

Rechtsbijstand is een term die veel mensen al wel eens hebben gehoord. Maar wat houdt dit eigenlijk in en wat zijn de belangrijkste zaken die je moet weten over rechtsbijstand? In dit artikel geven we jou een introductie over wat rechtsbijstand is en wat het voor jou kan betekenen. Lees snel verder en ontdek meer over rechtsbijstand!

Wat is rechtsbijstand precies?

Rechtsbijstand is een verzekering die je beschermt tegen de kosten van juridische hulp. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij conflicten met bijvoorbeeld buren, de overheid of je werkgever. Het kan erg veel geld kosten als je een advocaat nodig hebt, dus het is verstandig om zo’n verzekering af te sluiten. Rechtsbijstand kun je afsluiten als losse verzekering, maar het is vaak ook mogelijk om dit onder te brengen bij je bestaande verzekeraar.

Het is meer dan alleen juridische hulp

Rechtsbijstand van ARAG omvat meer dan alleen juridische hulp: het kan ook zijn dat je recht hebt op hulp bij conflicten met instanties of bijvoorbeeld als je ontslagen wordt door je werkgever. Ook als je als consument problemen hebt met een aankoop, kun je een beroep doen op rechtsbijstand. In feite biedt een rechtsbijstandverzekering een heel scala aan ondersteuning, bij allerlei soorten problemen.

Eigen risico bij rechtsbijstand

Nog een belangrijke zaak om te weten, is dat er vaak een eigen risico geldt voor rechtsbijstand. Dit betekent dat je eerst een bepaald bedrag zelf moet betalen, voordat de verzekeraar voor je gaat procederen. Het eigen risico verschilt per verzekeraar, dus let hier goed op bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering.

Hoe gaat het in zijn werking?

Als je een geschil hebt en je wil daarvoor de hulp inschakelen van een advocaat, dan moet je de zaak eerst melden bij een rechtsbijstandverzekeraar. De verzekeraar gaat dan kijken of de zaak binnen de dekking van de verzekering valt en of er kans is op succes. Als je verzekeraar de zaak niet dekt, kun je er vaak voor kiezen om de advocaat zelf te betalen, of om een nieuwe verzekering af te sluiten die wel dekking biedt. 

Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht

Afsluitend moet je weten dat je niet verplicht bent om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Je kunt er ook voor kiezen om geen verzekering af te sluiten en zelf het risico te dragen van eventuele juridische kosten. Het is echter wel verstandig om goed te overwegen of dit het risico waard is, gezien de hoge kosten die juridische procedures vaak met zich meebrengen. 
Meer informatie rechtsbijstandverzekering ARAG? Dat kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *